Informații cu privire la virusul COVID-19

 

 

Restricții noi pentru localitățile Pitești, Ștefănești, Miroși și Bogați

Începând cu data de 10.04.2021, ora 00.00, localităților Pitești, Ștefănești, Miroși și Bogați li se aplică restricțiile aferente depășirii incidenței de 4 la mia de locuitori. Astfel, pe lângă restricțiile aferente scenariului roșu, în cele patru localități se vor mai aplica următoarele:

a) Este interzisă circulația persoanelor în afară locuinței/gospodăriei, după ora 20.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică;
b) Este permisă funcționarea operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, până la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică; în intervalul orar 18.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu;
c) Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness.

A început etapa a III-a de vaccinare!

Astăzi, 15 martie, a început etapa a III-a de vaccinare. Platforma de vaccinare a fost modificată pentru a permite înscrierea tuturor persoanelor care doresc să se vaccineze, pe liste de așteptare, indiferent daca mai sunt sau nu locuri sau vaccinuri disponibile. Algoritmul listelor de așteptare este “primul venit, primul servit”, persoanele fiind sunate în vederea prezentării la centrul de vaccinare pentru care au optat.

AFLĂ CUM ȘI UNDE SE VOR VACCINA VÂRSTNICII ȘI CEI CARE SUFERĂ DE BOLI CRONICE

Instituția Prefectului Argeș informează că, din data de 15 ianuarie, va începe în județ activitatea de vaccinare pentru categoriile de persoane din etapa a II-a. În primă fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani și adulții care suferă de boli cronice. În categoria bolilor cronice se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA). Vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită.

Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dinte următoarele modalități:
-prin medicii de familie;
-individual, prin intermediul platformei online ( https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login );
-prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);
-prin call center-ul DSP Argeș (021.414.44.48);
-prin structurile de asistență socială de la nivelul UAT-urilor.

Persoanele adulte sub vârsta de 65 de ani, cu afecțiunile cronice menționate, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:
-prin intermediul oricărui alt medic de familie;
-prin call center-ul DSP Argeș (021.414.44.48);
-prin structurile de asistență socială de la nivelul UAT-urilor.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

DSP Argeș are responsabilitatea de a informa toți medicii de familie din județ și UAT-urile privind responsabilitatea programării la vaccinare a persoanelor de peste 65 de ani și a persoanelor cu boli cronice.

Vârstnicii instituționalizați vor fi vaccinați de echipe mobile, pentru restul categoriilor de persoane din etapa a II-a de vaccinare fiind disponibile în județ 18 centre de vaccinare:

-3 centre la unitatea de cazare a Primăriei Pitești, de pe bulevardul Eroilor nr26-28;
-Centrul Medical Solomed din Pitești, de pe Aleea Spitalului nr28;
-Muntenia Medical Hospital din Pitești, strada Pictor N. Grigorescu nr 2A;
-Ștefănești, în sala de sport campus școlar, de pe strada Coasta Câmpului, nr42;
-Mioveni, la Casa de Cultură Racovița, de pe strada Nicolae Racoviceanu, nr 110;
-Topoloveni, la Policlinica de pe strada Parcului, nr9;
-Boteni, la Centrul de Permanență Valea Argeșelului;
-Câmpulung, la ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal;
-Costești, la Casa de Cultură a orașului;
-Curtea de Argeș, la Centrul de recreere pentru persoane vârstnice din strada Basarabilor, nr28A;
-Budeasa, în dispensarul Calotești;
-Bradu, în baza sportivă Bradu;
-Micești, în dispensarul Micești;
-Mărăcineni, în Centrul de Permanență din satul Argeșelu;
-Bârla, la parterul blocului de locuințe din satul Mozăceni Vale;
-Izvoru, la Căminul Cultural.

Măsurile de relaxare se prelungesc cu 14 zile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condus de prefectul Emanuel Soare,  a hotărât prelungirea valabilității măsurilor de relaxare a restricțiilor, în tot județul, pentru încă 14 zile. Ținând cont de faptul că incidența cazurilor de COVID-19 din Argeș este sub 3/1000 de locuitori, restaurantele, cafenelele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc își vor putea continua activitatea, în toate localitățile județului.

Măsurile dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin hotărârea nr.1/05.01.2021, valabile pe tot teritoriul județului, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 06.01.2021, sunt următoarele:

-Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00;

-Se permite activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în intervalul orar 6,00 – 23,00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

-Se permite activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 6,00 – 23,00, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

-Se permit activitățile în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în toate localităţile din județul Argeș ca urmare a incidenței la nivelul județului în ultimele 14 zile mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

SE POT FACE ÎNSCRIERI PENTRU VACCINARE

Conform comunicatului de presă transmis de către Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, se pot face înscrieri pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Doritorii trebuie să acceseze platforma, să-și creeze un cont și să respecte etapele privind desfășurarea procesului de vaccinare. Mai multe detalii găsiți accesând link-ul: https://www.covidarges.ro/vaccinare/inscrieri/

A ÎNCEPUT CAMPANIA DE VACCINARE ÎN ARGEȘ

Campania de vaccinare anti-Covid a început și în Argeș, după ce ieri au fost primite, la sediul DSP Argeș, 100 doze de vaccin. Primele cadre medicale s-au vaccinat la Spitalul Județean de Urgență Pitești și la Spitalul Municipal Câmpulung, în urma programărilor făcute pe platforma online pusă la dispoziție de Guvernul României. Astfel, în ultima zi a anului 2020, în Argeș a început cea mai eficientă acțiune de combatere a pandemiei de coronavirus, care ne va ajuta să revenim la o viață normală.

Printre primii vaccinați au fost directorul Serviciului Județean de Ambulanță, Luminița Paul, doctorul Cristina Neculcea, de la secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Pitești și managerul Spitalului Municipal Câmpulung, medicul Mădălin Iordache.

Vaccinarea anti-Covid este gratuită, sigură și voluntară, în primă etapă fiind vaccinați lucrătorii din domeniile sănătății și social, atât din sistem public, cât și din cel privat. În etapa a doua va fi vaccinată populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, iar în etapa a treia- populația generală.

În ultima zi a anului, au fost vaccinate 100 de cadre medicale din județul Argeș.